Over PGO's

Wat is een PGO?
Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app waarmee je toegang hebt tot jouw eigen gezondheidsgegevens. Het gaat dan om informatie die ergens anders opgeslagen is, bijvoorbeeld bij de huisarts of bij een specialist in het ziekenhuis. Tot nu toe waren deze gegevens niet altijd gemakkelijk in te zien. In een persoonlijke gezondheidsomgeving kan je ze eenvoudig verzamelen, beheren en laten zien. Daarnaast kun je zelfmetingen toevoegen aan de PGO. MedischeKluis is een PGO met extra functies.

Wat is het verschil tussen een PGO en een portaal?
Een PGO is een omgeving van jouzelf. Het is jouw persoonlijke hulpmiddel rondom je gezondheid. Jij bepaalt hierin zelf of en met wie je gegevens deelt. Dit is anders dan bij patiëntenportalen. Deze informatiesystemen zijn van de zorgverleners en zorginstellingen. Vaak heb je als zorggebruiker te maken met verschillende portalen, zoals bijv. van jouw ziekenhuis, huisarts of fysiotherapeut. In een PGO kun je de gegevens van al deze partijen eenvoudig verzamelen, beheren en delen. Zo heb jij zelf regie over je eigen gezondheidsgegevens en kan deze gedurende je hele leven blijven gebruiken in jouw eigen PGO.

Hoe kies ik een PGO?
PGO’s zullen verschillende functionaliteiten hebben, passend bij verschillende persoonlijke situaties of behoeften. Dit jaar lanceert Patiëntenfederatie Nederland een PGO-keuzehulp, waarmee je makkelijker een keuze kan maken voor een PGO.

Voor wie is een PGO geschikt?
Het doel van MedMij is dat iedereen in Nederland die dat wil, gebruik kan maken van een PGO. PGO’s worden door verschillende partijen ontwikkeld en richten zich op verschillende functionaliteiten, passend bij persoonlijke situaties of behoeften. Zo kunnen er bijvoorbeeld PGO’s ontwikkeld worden die handig zijn voor mensen die veel verschillende medicijnen moeten innemen of vaak zelfmetingen doen. Maar ook PGO’s die handig zijn als je juist weinig naar de dokter gaat en je jouw medische dossier terug wil kunnen vinden op het moment dat jij het nodig hebt.

Wat is het verschil tussen het LSP en een PGO?
Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is bedoeld om gegevensuitwisseling mogelijk te maken tussen huisartsen, apothekers, ziekenhuisapothekers en medisch specialisten. Patiënten hebben via het LSP alleen inzage in hun eigen gegevens die bij de apotheek en huisarts staan.

Welke gezondheidsgegevens kan ik straks ophalen in de MedischeKluis?
Je kunt straks je medicatieoverzicht dat bekent is bij Alphega apotheek Asten ophalen in de MedischeKluis en vervolgens deze zelf aanvullen met andere medicijnen die je slikt, bijvoorbeeld paracetamol die bij de supermarkt of drogist hebt gekocht.

Terug <